Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid, een term die we meerdere keren per dag voorbij zien komen in de media, maar die voor veel mensen een andere betekenis heeft. Wat betekent duurzaamheid voor jou?

De energietransitie is al een paar jaar aan de gang. Het is nu heel normaal om zonnepanelen op onze daken te leggen en met de stijgende energieprijzen is het ook een winstgevende business case geworden. Voor veel mensen betekent duurzaamheid het verduurzamen van energie en daarmee het vermijden van het gebruik van fossiele brandstoffen die CO2 uitstoten en dus klimaatverandering veroorzaken. Niet dat CO2-uitstoot op zich schadelijk is, maar de hoeveelheid uitstoot die onze samenleving uitstoot terwijl de capaciteit van de natuur om dit om te zetten in zuurstof wordt verminderd, zorgt voor een onbalans. Daarom moeten we enerzijds de uitstoot verminderen en anderzijds de natuur de kans geven zich te herstellen. Bij Eneco vond ik de positie van koploper heel inspirerend, maar als manager Corporate Control zag ik ook de financiële uitdagingen om dit op bedrijfsniveau te doen. Hoe lang blijf je investeren in een nieuwe technologie, waarvan je niet weet of die ooit winstgevend wordt? Hoe bouw je een gebalanceerde portefeuille op, waarbij je weet dat als de zon schijnt (zonne-energie) het meestal niet zo hard waait (windenergie). Je wilt beide doen om continuïteit te bieden. Niet elke technologie is even volwassen, uit de kinderschoenen en betaalbaar. Nog los van het feit dat je dit als organisatie niet alleen kunt inzetten, zo’n transitie. Je hebt klanten nodig, marktpartners en investeerders, banken en verzekeraars om het financiële plaatje in te kleuren. Allemaal partijen die je mee moet nemen.

Volgende stap na energietransitie

De energietransitie alleen is niet genoeg om onze CO2-uitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. We gebruiken ook veel grondstoffen. Nu ik me de afgelopen jaren heb verdiept in de circulaire economie, zie ik dit als de volgende stap na de energietransitie. De circulaire economie draait om bewust gebruik van grondstoffen, het ontwerpen van producten die modulair en reparabel zijn en gericht op een lange levensduur, waarbij de gebruiksfase zo intensief mogelijk en zo lang mogelijk wordt benut. Als een product niet meer nodig is, gaat het naar een andere gebruiker, als een product kapot is, repareren we het eerst. Als het echt niet meer mogelijk is, gaan we recyclen, om opnieuw vergelijkbare producten te maken. Als dit volledig lukt, hebben we een gesloten systeem, waar geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn. Om dit te bereiken vragen we organisaties om hun positie in de waardeketen te herdefiniëren. De huidige waardeketens zijn erg complex en als je dan recyclebare grondstoffen hebt, gaan we die dan naar China brengen omdat daar onze productiefaciliteiten zijn? Dat heeft geen zin, dus met deze ontwikkeling komt meer lokaal denken en regionale oplossingen voor hergebruik van grondstoffen en productie. Nederland is als land te klein voor veel productie, maar op Europese schaal kan hier veel veranderen. We hebben deze stap in duurzaamheid nodig om uiteindelijk als Europa en Nederland onze zero emissie doelen in 2050 te halen.

Hoe begin je zo’n reis naar duurzame impact? Door te werken vanuit een strategie, door te leren in de praktijk met partners uit je waardeketen of daarbuiten. Meer weten over deze aanpak? Neem gerust contact op, KORU Consulting kan je hierbij helpen.

Diane Zandee

Scroll naar boven